FAQ

Färgen på min grind flagnar och lossnar.
Detta händer ibland när man målat en mycket fin och slät yta och inte fått tillräcklig vidhäftning. På mycket släta ytor så som aluminium och galvaniserat, rekommenderas att ytan först ruggas upp med slippapper och sedan att Hammerite Special Metals Primer appliceras innan målning med Hammerite metallfärg.
Hur använder jag Hammerite på aluminium eller en galvaniserad metallyta?
Rugga först upp ytan med sandpapper, tvätta med rengöringsmedel, skölj av och tillåt torka. Applicera sedan ett lager med Hammerite Special Metals Primer. Tillåt grundfärgen att torka och måla sedan över med Hammerite Metallfärg. Alternativt måla med Hammerite Direct to Galvanized - slätlack som innehåller både grund/metallprimer samt täckfärg och är särskilt utformad för att appliceras direkt på metaller som inte rostar; t ex rostfritt stål, aluminium, koppar, mässing och zink/galv. Hammerite Ultima kan appliceras på alla typer av metall utomhus, även galvaniserad metall, utan att först behöva grundmålas*.
Hur använder jag Hammerite på en kraftigt rostig yta?
Ta först bort all lös rost med en stålborste eller sandpapper och tvätta sedan ytan med rengöringsmedel, skölj av och tillåt torka. För bästa resultat, applicera först på Hammerite No.1 Anti-Rust innan målning med Hammerite Metallfärg.
Hur använder jag Hammerite på en ny eller obehandlad yta av järn eller stål?
Hammerite Metallfärg är speciellt utvecklad för att appliceras direkt på en metallyta med minsta möjliga förbehandling. Tvätta först ytan med rengöringsmedel, skölj sedan av och låt torka. Måla med Hammerite Metallfärg direkt på ytan. Ingen primer eller grundfärg är nödvändig.
Hur använder jag Hammerite på en redan målad yta?
Provmåla först på en liten yta med Hammerite Metallfärg och låt den torka i en timme. Om du upptäcker några felaktigheter under den målade ytan, ta bort all gammal färg innan du målar vidare med Hammerite metallfärg.
Hur använder jag Hammerite på en rostig metallyta?
Hammerite Metallfärg är speciellt utvecklad för att appliceras direkt på en rostig metallyta med minsta möjliga förbehandling. Ta först bort all lös rost med stålborste eller sandpapper och tvätta sedan ytan med rengöringsmedel, skölj sedan av och tillåt torka. Måla med Hammerite Metallfärg direkt på den rostiga ytan. Ingen primer eller grundfärg är nödvändig.
Hur försäkrar jag mig om rätt färgnyans under hela målningsarbetet?
Rätt färgnyans åstadkommer du genom att se till att blanda färgen noggrant innan användning enligt instruktionerna på burken.
Hur länge kan jag spara Hammerite Metallfärg?
Hammerite Metallfärg kan sparas i minst 2 år från det att den först öppnats. Om du önskar att spara överbliven färg se till att återsluta locket på burken ordentligt och förvara den i ett torrt, rumstempererat och ventilerat utrymme.
Hur undviker jag rinningar?
För att undvika rinningar förbehandlar du först ytan enligt instruktionerna. Om du skall måla på en vertikal yta, applicera hellre 3 tunna lager än 2 tjocka lager med färg. Ett tjockt lager är mest troligt att rinna under härdningsprocessen beroende på tyngdlagen. Detta kan vara ett problem med de flesta färger men med Hammerite Metallfärg minimeras detta p.g.a. att färgen har en ”gel-liknande” konsistens.
Jag har precis applicerat ett andra lager och ytan har blivit rynkig, varför?
Se alltid till att det första lagret får torka enligt instruktionerna på burken innan det andra lagret appliceras. Vänta tills färgen har torkat helt och jämna sedan till ytan genom slipning. Applicera nu på ett sista lager för att återställa ytfinnishen.
Kan jag använda Hammerite Metallfärg på en metallyta när jag bor nära kusten där salt och korrosion är ett stort problem?
Ta först bort allt salt från metallytan innan målning genom att mycket noggrant tvätta med rengöringsmedel, skölj sedan av med rent vatten och tillåt torka innan målning med Hammerite Metallfärg. För ökat skydd, applicera först ett lager med Hammerite No.1 Anti-Rust innan övermålning med Hammerite Special Metals Primer.
Kan jag måla med annan färg på Hammerite Metallfärg?
Hammerite Metallfärger kan inte övermålas med andra färger eftersom den innehåller silikon.
Min grind har redan fått rostgenomslag, varför?
Det finns två huvudorsaker för tidigt rostgenomslag. Det ena är att för lite färg har använts. Var noga med att minst två lager färg appliceras. På detaljer så som grindar och räcken är det också väldigt viktigt att hörn och kanter täcks noggrant med färg. Den andra orsaken är att ytan inte rengjorts ordentligt innan och att smuts och fukt har stängts in under färgen och gjort att färgen lossnat eller att rost trängt igenom.
När är det bäst att använda en aerosol kontra pensel?
Om ytan är skadefri och du önskar en jämn och slät dekorativ finish, rekommenderas en aerosol. Däremot rekommenderas generellt inte en aerosolfärg om du har större ytor som skall målas eller ute på t.ex. staket eftersom en hel del färg kommer förloras. Aerosolfärgen är best lämpad för mindre ”gör-det-själv” applikationer och områden som är svåra att komma åt med en pensel.

Kontakt

Är det något du saknar? Vänligen kontakta oss.